Jak se obléct na skialpy?

Popularita skialpů neuvěřitelně roste, ale jak se správně obléct na skialpy může být nelehkou otázkou pro ostřílené lyžaře. Jako vždy musíme vzít v potaz podmínky, ze kterých vyrážíme, tempo jakým půjdeme, ale na rozdíl třeba od turistiky také to, jak dlouhý sjezd nás potom čeká. Nahoru se maká, člověk se zahřeje a častokrát i pěkně zapotí.  Na cestu dolů je potřeba se přiobléct, obzvlášť pokud je počasí mrazivější a nás čeká dlouhý sjezd. Na skialpech, možná více než při jiném sportu, oceníme každý technický detail, propracování a perfektně padnoucí střih.

První vrstva, tam to všechno začíná. Základem by měl být strečový materiál, který nebude omezovat a umožní nám tak se pohybovat v plném rozsahu. Vybíráme kvalitní  funkční prádlo, které dobře odvádí pot od těla a ten potom prostupuje do dalších vrstev. Spodní prádlo (triko, kalhoty) potom nestudí a udrží nás pěkně v teple. Nejčastěji se používají různé syntetické látky, které dobře absorbují vlhkost, popřípadě vlna. Ta má řadu dalších výhod jako to, že oproti syntetickým materiálům tak rychle nezasmrádne 🙂

Střední vrstvu v podobě mikiny využijeme při chladnějším počasí nebo při sjezdu dolů. Perfektní jsou materiály s “kostičkovanou” konstrukcí jako Polartec power grid či Thermal stretch grid. Díky této speciální konstrukci, se pot lépe odpařuje skrze materiál a látka má tak lepší rychleschnoucí vlastnosti.

Na kalhoty a bundy se nejlépe hodí materiály jako bi- stretch dostupné v různé gramáži, takže si můžeme vybrat dle našich potřeb. Tyto materiály dobře dýchají, a k tomu  jsou větruodolné a voděodpudivé, což oceníme vždy když vyjdeme z lesa nebo jsme na pláni a začne foukat. Kalhoty i bundy bývají často kombinované s jinými více prodyšnějšími a elastičtějšími materiály např. pod koleny či pod paží. Při výběru kalhot mysleme na zakončení nohavic, aby jsme mohli kalhoty přetáhnout přes lyžáky.

Výborným řešením jsou hybridní bundy, slouží nám tak jako mikina i bunda. Pojmem hybridní je myšlena kombinace různých materiálu na různých částech bundy tak, aby bunda byla prodyšnější v partiích, kde je to nejvíce potřeba a naopak lépe izolovala a chránila před větrem v jiných částech. Bundy bývají různě kombinované, perfektní materiál na tyto bundy je Polartec Alpha. Takové bundy pak mají všestranné využití ne jen na skiaplech, využijete je při cestě nahoru, ale když se více podvlečete, tak i jako svrchní bundu při cestě dolů.

Svrchní vrstva, goretexová nebo membránová bunda a kalhoty- nosíme je většinou v batohu. Jedná se o nepromokavou a větruodolnou vrstvu,  která ovšem o to hůře dýchá, ale s vyvíjející se technologií je prodyšnost lepší a lepší. Proto tuto vrstvu oblékáme většinou na cestu dolů. Ve velkých mrazech ji ale oceníme i při cestě nahoru.

V chladnějším počasí je ideální volbou zateplená bunda na sjezd dolu, při  výběru se díváme na sbalitelnost bundy, plus je i voděodpudivá úprava. Tyto bundy jsou většinou z různých syntetických výplní jako Primaloft, QR a jiné.

Seamless maglia/ Seamless warm maglia(dásmká verze) 1. vrstva ze syntetického materiálu, ve variantě “warm” s 44% vlny. Neuvěřitelně tenký, strečový a rychleschnoucí materiál.

 

Upgrade pants (dámská verze) nepromokavé, větruodolné softshellové kalhoty s elastickou gumou v pase, mají strečový materiál na některých místech tak, aby byl možný větší rozsah pohybu. Nohavice jsou zakončené na zip a přetáhneme je bez problémů přes různé typy lyžáků. Hodí se především do chladnějších podmínek, velkých hor nebo na celodenní tůry.

 

Ski Style pants(dámská verze)  kalhoty z bistrechového materiálu s různými tenčími elastickými prvky např. pod koleny.  Jsou elastické a mají zateplená kolena, která oceníme ve větru. Nohavice je možné upravit na různé druhy skialpových lyžáku. Hodí se na skitouring, kratší tůry. Pro dámy mohou být pak variantou např. kalhoty Evoque pants.

 

Ski style jacket –  bunda z bi stretchového materiálu s DWR voděodpudivou úpravou. Bezkonkurenční kousek nejen na skitouring,větší část bundy je z materiálu s hybridní konstrukcí, který umožňuje lépe odvádět pot. Oceníme zejména kapsy na pásy z velice lehkého strečového materiálu. Bunda má dále dvě boční a dvě náprsní kapsy na zip, do kterých se vleze spousty věcí v případě, že vyrážíme na lehko bez batohu.  Tento perfektní kousek nemůže chybět i v dámské verze.

 

Spell jacket(dámská verze) hybridní bunda z materiálu Polartec Alpha je univerzální a vhodná ne jen na skialpy. Kombinace několika materiálu- prodyšná izolace na zádech z Polartecu Alpha, zadní části rukávů ze strečového tenkého fleecového materiálu, límec a části rukávů se speciální “flocking” úpravou- malé polštářky na vnitřní straně, které pomáhají cirkulaci vzduchu a zabraňují lepení na pokožku při pocení. Dámskou variantou může být také Formula jacket.

 

Air action hybrid jacket – goretexová bunda z nového GORE-TEX® INFINIUM WINDSTOPPER s 28K/<3,5 RET membránou. Záda jsou ze strečového materiálu s hybridní konstrukcí s DWR úpravou, o to prodyšnější i  když v bundě půjdete nahoru.  Je lehká a sbalitelná s elastickými lemy a kapucí.  Bunda zatím není  v dámské variantě, ale pro dámy je zde třeba Magic 2.0 jacket nebo Energy star jacket z materiáluGORE-TEX® Active a navíc s kapucí nastavitelnou i na helmu.

 

 

Skisky jacket– zateplovací bunda z materiálu Primaloft má ergonomický střih, je lehce sbalitelná a má navíc reflexní prvky. V dámské verzi také dostupná. Další variantou je bunda Vulcan jacket, (dámská verze),

 

 

 

Ze stejného soudku

30 dní v Peru a Bolívii – část 1

26.10.2020
Jak to vše začalo Korona, korona, korona. Všude na nás křičí korona. Těžké časy pro cestovatele. Lety zrušené, hranice uzavřené...můžete cestovat tak prstem po mapě a plánovat,...
Anaga

Anaga – toulky po Tenerife s Markétou

11.4.2023
Tenerife je největším z Kanárských ostrovů a my se právě na něm rozhodli prodloužit si léto. Na přelomu listopadu a prosince kupujeme letenky, které jsou za hubičku. V tomhle...
ISMF WORLD CUP 2023

MS ve skialpinismu a 6.místo pro ČR

Naše ambasadorka a reprezentantka ČR Terka Rudolfová se svou parťačkou Marcelou Vašínovou letos zaznamenaly neuvěřitelný výsledek na MS dvojic ve skialpinismu a to 6.místo! Kdo by...